Wie heeft er zin in een feestje?

In dit eerste blog wil ik je meenemen op avontuur. De titel is uitnodigend en tegelijkertijd wat ironisch bedoeld. Het gaat namelijk om het leven als feestje…

Als het gaat over levenskunst en levenszin ben ik niet een geboren levensgenieter, iemand die per definitie blij is met het leven. Het heeft mij vele jaren gekost te begrijpen waar al die mensen nu helemaal mee bezig waren en vooral wat ze er aan vonden. Ik begreep er werkelijk niets van en had het gevoel van een andere planeet te komen.

Lange tijd leefde ik vooral in mijn hoofd en bedacht mijn eigen mooie verhalen. De realiteit van alle dag ging geheel aan mij voorbij. Later toen ik wat meer geland was gaf ik alles en iedereen een mooi sausje: ik maakte het mooier dan het was om met het leven te kunnen dealen.

Als iemand zei ‘het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen’ irriteerde me dat mateloos. Hoezo feestje en dan ook nog zelf de slingers ophangen. Belachelijk gewoon. Ik vond het afzien en overleven.

Take nothing for granted

Toch is er een paar jaar geleden, ik was toen 53, een kentering gekomen. Na vele crises kreeg ik een Burnout. Dat was het moment dat ik twee besluiten nam:

  • Ook al is mijn leven verre van ideaal ik noem het niet langer overleven maar besluit te leven
  • Ik ga kijken naar wat ik wel kan, welke mogelijkheden er zijn en dankbaar te zijn voor wat er wel was

Dit is een ommekeer in mijn leven geworden. Het glas was ineens half vol in plaats van bijna altijd leeg. Het is niet vanzelf gegaan, het is hard werken, maar dan heb je ook echt wat. Je kunt van je leven echt een feestje maken, mij is het ook gelukt. Hoe? Daar schrijf en geef ik tips over in mijn volgende blogs. Ik zal dit ook aanvullen met leestips.

Eén alvast voor nu

‘Take nothing for granted”, neem niets voor vanzelfsprekend aan! Ga je mee op avontuur?

Een gedachte over “Wie heeft er zin in een feestje?”

  1. Ja het verschil van ervaren van halfvol en halfleeg. Ik merk dat ik, als 50’er meer zorgen heb over de mensen om mij heen, maar toch het glas vaker halfvol zie dan halfleeg. Benieuwd wat je gaat schrijven hier. Dit is een fijn voorproefje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *